Logo
Nyomtatás

A színekről

A nyomatokat a hétköznapokban a színes vagy fekete-fehér szavakkal írjuk le. A nyomdaiparban ezt egy kicsit megbonyolították, de az alapfogalmak rendkívül egyszerűek. Mik is ezek?

Ha egy lap egyik oldala fekete-fehér, a másik pedig teljesen üres, akkor a nyomdában azt mondják rá, hogy a színek száma 1+0. Ha a lap mindkét oldalán van fekete-fehér nyomat, akkor a színek száma 1+1. Ha az egyik oldal színes, a másik pedig teljesen üres, akkor a színek száma: 4+0. Innen pedig már csak egy kis matematika és kész a színek számára vonatkozó listánk. (A dolog ennél azért egy kicsit összetettebb, de a következő lista a digitális nyomtatásban leggyakrabban előforduló "hétköznaposított" színleírásokat tartalmazza).

1+0a papír egyik oldala feketével van nyomva (ez lehet szürkeárnyalatos kép is) a másik oldal üres.

1+1a papír mindkét oldala feketével van megnyomva.

4+0a papír egyik oldala színes (akár fotó is lehet), a másik oldal üres.

4+1a papír egyik oldala színes, a másik pedig csak feketével van megnyomva.

4+4a papír mindkét oldala színes.

Fontos tudni!

Ha a nyomtatandó oldalon akár egy pici piros pötty is szerepel, ezen kívül minden csak fekete-fehér rajta, ennek ellenére az oldal már színes nyomatnak minősül. Ha egy képet egy képfeldolgozó programmal átalakítunk szürkeárnyalatossá, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy a nyomatot ki lehet nyomni csak fekete színnel. Kérd a grafikus segítségét, vagy fordulj hozzánk bizalommal, segítünk.

  • Megjelent: 2171 alkalommal
Copyright 2012. Minden jog fenntartva!
Printingo Kft. 2120 Dunakeszi, Fő út 129. | www.printingo.hu | printingo@printingo.hu