Menu

Milyen méreteket használ a nyomda?

Van néhány alapfogalom, amivel érdemes tisztában lenned akkor, ha a nyomdába anyagot akarsz leadni. Most gyorsan a legfontosabb méreteket tekintjük át, a teljesség igénye nélkül, de ezzel a három mérettel biztosan jól el fogsz tudni boldogulni. Van a

  • tükörméret,
  • a vágott méret
  • és a kifutó méret.

Ezen az ábrán egy 90x50mm méretű névjegykártya alapbeállításai láthatóak. Induljunk ki a vágott méretből, ez jelenti ugyanis azt a méretet amekkora a késztermék lesz. Tehát itt a vágott méret 90x50mm, a vágógéppel ezen vonal mentén* fogják elvágni a névjegykártyát. Ami a vágott méretet jelző vonalon kívül van, az le fog esni, azaz le fog "vágódni". A vágott méretet fekete vonal jelzi az ábrán.

Nyomdai méretek

A vágott méretet jelző vonalon kívül található piros vonal, egy minden oldalon 3 milliméterrel nagyobb téglalapot jelöl ki, mint amilyen majd a késztermék lesz. Ez a piros vonal jelöli a kifutó méretet. A matekosok kedvéért gyorsan kiszámolhatjuk, hogy ennek a téglalapnak a mérete: 96x56mm. Miért is van erre a kifutóra szükség?

A vágás miatt. A vágógép persze nagyon pontosan vág, de nem annyira pontosan, mint ahogy a grafikai programokkal szerkeszteni lehet.

Ha a névjegykártyánk (vagy bármilyen nyomtatni való oldalunk) olyan képet, háttérszínt tartalmaz, amelynek a szélét a vágás fogja meghatározni, akkor segít nekünk a kifutó. A háttérképet, vagy színt a vágott méreten túl, a kifutó méretig kell kifuttatni, miközben persze tudjuk, hogy azt a részt a Dunakeszi Printingo Gyorsnyomdában le fogják a vágógéppel vágni. Ezzel a módszerrel elkerülhető, hogy a késztermék vágott széleinél - akár egy minimális vágási eltérésnél is - bármilyen hajszálvékony, nyomat nélküli (a papír színével azonos színű) csík jelenjen meg.

A képen az "a" vágás hajszálpontos, így ha a kép csak a vágott méret jeléig lett volna kihúzva, akkor sem történt volna semmilyen baj. (Akkor sem persze, ha vágott méretnél egy kicsit kisebbre vágják a névjegykártyát).

A "b" vágásnál a vágógép a vágott méretnél egy hajszálnyival nagyobbra vágta a névjegykártyát. Ebben az esetben, ha a kép (alnyomat) nincs kihúzva a kifutó méretre, akkor a vágott méretnél végződő kép széle és az annál egy kicsit nagyobbra sikerült vágási szél között jelenne meg egy, a papír színével azonos csík. A kifutót rátöltésnek is szokták nevezni. A nyomdák általában 5 milliméter kifutót kérnek a grafikai anyagoknál, a Printingo Digitális Nyomdában elegendő a minden oldalon 3 milliméteres kifutó.

A tükörméret az a méret, amin belül az összes tartalom elhelyezkedik - kivéve persze azokat az elemeket, amelyek kiérnek a termék bármelyik vágott oldaláig, azaz kifutó elemek.  A tükörméret leegyszerűsítve egy biztonsági zóna, amelyben minden jól látható és olvasható, miközben ebben a keretben a sorokat, a betűméretet stb. lehet rendkívül pontosan megtervezni. Valójában a layout kialakításában van igazán jelentős szerepe.

*A vágásnál nem vonalat használnak a vágás helyének jelölésére, hanem vágójelet. Nézd meg a "Segítség => Mi az a vágójel" menüpontot!
  • Megjelent: 14570 alkalommal

Kedvenc közösségi oldalaink

Szolgáltatások

Digitális nyomtatás, kötészet, fóliázás, laminálás
Grafikai tervezés, weboldal készítés, kezelés
Meghívó, szórólap, prospektus készítés
Könyv, dosszié, diplomamunka nyomtatás

Elérhetőségek

2120 Dunakeszi, Fő út 129.
Telefon: +36 20 448 9856
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Nyitva tartás: H-P: 09:00-17:00

Térkép - Megközelíthetőség

Térkép - MegközelíthetőségKattints a térképre, hogy megnézhesd nagyobb méretben!