Logo
Nyomtatás

Milyen méreteket használ a nyomda?

Van néhány alapfogalom, amivel érdemes tisztában lenned akkor, ha a nyomdába anyagot akarsz leadni. Most gyorsan a legfontosabb méreteket tekintjük át, a teljesség igénye nélkül, de ezzel a három mérettel biztosan jól el fogsz tudni boldogulni. Van a

  • tükörméret,
  • a vágott méret
  • és a kifutó méret.

Ezen az ábrán egy 90x50mm méretű névjegykártya alapbeállításai láthatóak. Induljunk ki a vágott méretből, ez jelenti ugyanis azt a méretet amekkora a késztermék lesz. Tehát itt a vágott méret 90x50mm, a vágógéppel ezen vonal mentén* fogják elvágni a névjegykártyát. Ami a vágott méretet jelző vonalon kívül van, az le fog esni, azaz le fog "vágódni". A vágott méretet fekete vonal jelzi az ábrán.

Nyomdai méretek

A vágott méretet jelző vonalon kívül található piros vonal, egy minden oldalon 3 milliméterrel nagyobb téglalapot jelöl ki, mint amilyen majd a késztermék lesz. Ez a piros vonal jelöli a kifutó méretet. A matekosok kedvéért gyorsan kiszámolhatjuk, hogy ennek a téglalapnak a mérete: 96x56mm. Miért is van erre a kifutóra szükség?

A vágás miatt. A vágógép persze nagyon pontosan vág, de nem annyira pontosan, mint ahogy a grafikai programokkal szerkeszteni lehet.

Ha a névjegykártyánk (vagy bármilyen nyomtatni való oldalunk) olyan képet, háttérszínt tartalmaz, amelynek a szélét a vágás fogja meghatározni, akkor segít nekünk a kifutó. A háttérképet, vagy színt a vágott méreten túl, a kifutó méretig kell kifuttatni, miközben persze tudjuk, hogy azt a részt a Dunakeszi Printingo Gyorsnyomdában le fogják a vágógéppel vágni. Ezzel a módszerrel elkerülhető, hogy a késztermék vágott széleinél - akár egy minimális vágási eltérésnél is - bármilyen hajszálvékony, nyomat nélküli (a papír színével azonos színű) csík jelenjen meg.

A képen az "a" vágás hajszálpontos, így ha a kép csak a vágott méret jeléig lett volna kihúzva, akkor sem történt volna semmilyen baj. (Akkor sem persze, ha vágott méretnél egy kicsit kisebbre vágják a névjegykártyát).

A "b" vágásnál a vágógép a vágott méretnél egy hajszálnyival nagyobbra vágta a névjegykártyát. Ebben az esetben, ha a kép (alnyomat) nincs kihúzva a kifutó méretre, akkor a vágott méretnél végződő kép széle és az annál egy kicsit nagyobbra sikerült vágási szél között jelenne meg egy, a papír színével azonos csík. A kifutót rátöltésnek is szokták nevezni. A nyomdák általában 5 milliméter kifutót kérnek a grafikai anyagoknál, a Printingo Digitális Nyomdában elegendő a minden oldalon 3 milliméteres kifutó.

A tükörméret az a méret, amin belül az összes tartalom elhelyezkedik - kivéve persze azokat az elemeket, amelyek kiérnek a termék bármelyik vágott oldaláig, azaz kifutó elemek.  A tükörméret leegyszerűsítve egy biztonsági zóna, amelyben minden jól látható és olvasható, miközben ebben a keretben a sorokat, a betűméretet stb. lehet rendkívül pontosan megtervezni. Valójában a layout kialakításában van igazán jelentős szerepe.

*A vágásnál nem vonalat használnak a vágás helyének jelölésére, hanem vágójelet. Nézd meg a "Segítség => Mi az a vágójel" menüpontot!
  • Megjelent: 12746 alkalommal
Copyright 2012. Minden jog fenntartva!
Printingo Kft. 2120 Dunakeszi, Fő út 129. | www.printingo.hu | printingo@printingo.hu