Logo
Nyomtatás

Papírválasztás

Műnyomó papír, vagy karton:

Simított felületű papír, igényesebb nyomatokhoz. Mi ezekkel a papírokkal dolgozunk, mert a gépparkunkhoz ezek "illenek" a legjobban. Nem kell megijedni, nem drágábbak, mint az igénytelenebb pl.: ofszet papírok. A műnyomó papírok közül választhat fényes, vagy matt felületűt. Az igényes, szép felület "kihozza" a nyomdafestékből az igazi színeket. A matt felület kevésbé csillog, direkt fényben jobban olvasható, míg a fényes felület az előbb leírt hátránnyal ugyan rendelkezik, de kicsit exluzívabb érzetet biztosít a szemnek.

A papír vastagságát a gramm/négyzetméterben szokták megadni. Minél nagyobb egy papír grammsúlya, annál vastagabb. Nyomdánkban maximum 300 grammos papírral dolgozunk, ez a vastagság tökéletes pl. a névjegykártyákhoz.

Jó tudni, hogy a grammsúllyal nemcsak a papír vastagsága, hanem annak ára is nő. Néhány darabos tételnél ez a különbség elenyésző, de több száz példány esetén érdemes a papír vastagságát is optimalizálni.

Hogyan válasszunk papírt?

Mindenek előtt gondoljuk végig, hogy hány oldalas lesz a kiadványunk. Ha csak egy-vagy kétoldalas szórólapunk van (azaz egy lap) akkor célszerű 90-135 gr-os műnyomó papírt választanunk, de ha igazán igényesek akarunk lenni, és nem szeretnénk, ha a termék könnyen összegyűrődne, (ez persze hátrány lehet akkor, ha össze akarjuk egy mozdulattal hajtani) akkor érdemes 175-250 gr-os papírt választanunk.

Ha több oldalas kiadványt szeretnénk nyomtatni, akkor arra kell készülni, hogy minél nagyobb az oldalszám és a használt papír grammsúlya, akkor annál vastagabb lesz a késztermék. Egy 60 oldalas 90 grammos papírra készített kiadvány vastagsága közel fél centiméter, míg ugyanez a termék pl.: 135 grammos papírra nyomtatva már közel egy centiméter. Ennek egyrészt a kiadvány használhatóságánál van jelentősége, másrészt akkor is, amikor ezeket az oldalakat össze akarjuk fűzni.

Az első (fél centiméter vastag) terméket még lehetséges irkafűzni (azaz speciális "gemkapcsolóval" összetűzni), a második esetben ezt a vastagságot már spirálozni célszerű az oldalak vastagsága miatt.

Névjegykártyát szeretne?

Nem is lehet kérdés, ebben az esetben 300 grammos műnyomó papírt érdemes választani. Ebben az esetben (vagy akár az esküvői meghívók, ültetőkártyák esetében is) választhat a rendelkezésünkre álló kreatív papírok közül is.

Mi az a kreatív papír?

Nagyon leegyszerűsítve, ezek a papírok felületkezeltek, azaz érdes tapintásúak. A felületük sokféle mintájú lehet, a márványtól a kőmintáig és jellemzően színesek is. Tehát egy megfelelő színű és mintájú kreatív papírt választva és arra akár egy színnel szöveget nyomtatva igazán szép és elegáns névjegykártyát, vagy akár esküvői meghívót állíthatunk elő rendkívül gyorsan.

 

  • Megjelent: 7621 alkalommal
Copyright 2012. Minden jog fenntartva!
Printingo Kft. 2120 Dunakeszi, Fő út 129. | www.printingo.hu | printingo@printingo.hu